Jeesus Koraanissa
Jeesus ja Muhammed
Islamin monet kasvot
Islam kristinuskon valossa
Todelliset kasvot
Kristus islamissa ja kristinuskossa
Terrorismiongelman juuri
Tappaa ja kuolla Allahin nimessä
Islam, tuleva maailmanvalta?
Saatanalliset säkeet
Naisen asema islamissa
Naiset Koraanissa
Helvetissä enemistö on naisia?
Islamin lapsimorsiamet
Muhammedin opetuksia
 

Jeesus ja Muhammed

Muslimien mukaan Muhammed on Allahin profeetta ja viimeinen profeetta, sinetti profeettain joukossa, Suura 33:40. Muhammed ei kuitenkaan saanut sanomaansa suoraan Allahilta vaan enkelin välityksellä. Monet Koraanin ja myös Raamatun mainitsemat profeetat saivat kuitenkin sanomansa suoraan Jumalalta. Koraani mainitsee esim. Jumalan puhuneen suoraan Moosekselle, Suura 4:164 - 165.

Moosekselle Jumala antoi kutsun yhteydessä yhdeksän ihmettä. Jeesus teki toimintansa aikana useita ihmeitä. Myös Koraani mainitsee asian, Suura 5:110 - 113. Muhammed ei kuitenkaan tehnyt yhtään ihmettä, Suura 29:49 – 50; 17:59.

Muhammed oli aikansa uskonnollisten etsijöiden tavoin usein hiljentymässä autiomaan luolassa, kun hän sai ensimmäisen ilmestyksensä. Muhammed oli aluksi varma, että kohtasi dzinnin eli pahan hengen luolassa. Vasta myöhemmin Muhammed uskoi hengen olevan enkeli Gabriel. Siihen, että Jumala olisi kutsunut Muhammedin, ei ole todistajia. Muhammedin ainut todistus oli hänen oma todistuksensa.

Jeesuksen kutsulla oli neljä todistajaa, Joh. 5:31 - 47. Johannes Kastaja todisti Jeesuksen kutsumuksen olevan Jumalasta, ihmeet todistivat Jeesuksen kutsumuksen, isä Jumala todisti Jeesuksen kutsumuksen ja Vanhan testamentin profetiat todistivat myös kutsumuksen. Muhammedin syntymää tai toimintaa ei kukaan ennustanut missään etukäteen. Hänen toiminnasta ei ole mitään profetiaa tai mainintaa aikaisemmissa kirjoituksissa. Jeesuksen syntymästä, toiminnasta ja kuolemasta on lukuisia ennustuksia Vanhan testamentin kirjoituksissa.

Ennen Muhammedin julkista toimintaa ebioniitti piispa Waraka Ibn Noflin opetuksilla oli voimakas vaikutus Muhammediin. Nofal pyrki tekemään Muhammedista itsensä seuraajaa Mekan piispaksi. Ebioniitit olivat kristillinen harhaoppinen lahko, jotka kielsivät Jeesuksen Jumaluuden. Ystävyydestään Noflin kanssa nuori Muhammed sai vaikutteita eboniiteilta. Tämän seurauksena Koraanissa Muhammed kieltää jyrkästi Jeesuksen olevan Jumalan Poika, Suura 9:30.

Seuraavassa verrataan Muhammedin ja Jeesuksen elämänvaiheita.

Muhammedin syntymään ei liity ihmeitä. Jeesuksen syntymä oli ihme, Hän syntyi neitseestä, Suura 3:41 - 46; 66:12.

Ensimmäisten ilmestysten jälkeen Muhammed oli niin ahdistunut, että harkitsi itsemurhaa. Jeesus oli varma asemastaan jo lapsena, Luuk. 2:49.

Jeesus ei langennut sielunvihollisen kiusauksiin erämaassa. Muhammed sanoo Koraanissa langenneensa paholaisen kiusaukseen kirjoittamalla ns. ”saatanalliset säkeet”, joissa Muhammed hyväksyy kaksi epäjumalaa, Suura 53:19 – 22; 22:52 - 53.

Jeesus ei ollut avioliitossa. Muhammedilla oli kuusi yhtäaikaista vaimoa, joista nuorin, Aisha, oli vain 9-vuotias. Muhammed avioitui myös oman adoptiopoikansa vaimon, Zainabin, kanssa vielä adoptiopojan eläessä. Kaiken kaikkiaan Muhammedilla oli 12 vaimoa elämänsä aikana.

Jeesus ei tehnyt syntiä, Suura 3:35. Muhammed joutui pyytämään syntejään anteeksi kuten muutkin ihmiset, Suura 40:55.

Jeesus vei sanomaansa eteenpäin parantamalla sairaita, herättämällä kuolleita ja saarnaamalla sanaa. Muhammed keskittyi myös toimintansa alkupuolella julistamiseen, mutta hänen toiminnassaan tapahtui jyrkkä muutos hänen muutettuaan 622 jKr Mekasta Medinnaan, hidzra. Muuton jälkeen Muhammed alkoi joukkoineen käyttää miekkaa ja väkivaltaa sanomansa levittämiseen. Muhammed ei parantanut yhtään sairasta eikä herättänyt ketään kuolleista.

Jeesuksen ja Muhammedin suhde väkivaltaan oli hyvin erilainen. Jeesus käski rakastamaan lähimmäisiään ja jopa vihollisiaan. Muhammed käski tuhoamaan viholliset ja antoi seuraajilleen vallan käydä sotia tehdäkseen kansakuntia islamille alamaiseksi. Jeesus antoi seuraajilleen vallan julistaa evankeliumia ja parantaa sairaita. Jeesus kielsi seuraajiltaan väkivallan käytön sanoman julistuksessa.

Jeesuksen ensimmäiset seuraajat julistivat Jeesuksen sanomaa ja elivät usein vainottuina. Muutos kristinuskossa tapahtui kun kristillisyys muuttui valtion uskonnoksi 400 jKr. Tämän jälkeen vallanpitäjät alkoivat käyttää enemmän tai vähemmän kristinuskoa valtansa välineenä. Ensimmäisen 400 vuoden aikana (600 - 1000 jKr.) Muhammedin seuraajat olivat valloittaneet islamille sodalla Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja osan Etelä-Eurooppaa.

Muhammed ei ole luvannut seuraajilleen pelastusvarmuutta. Muhammed oli hadithien mukaan epävarma myös omasta paikastaan paratiisissa. Islamin mukaan ainoastaan kuolema jihadissa eli ”pyhässä sodassa” tuo muslimille pelastusvarmuuden. Jeesus lupasi iankaikkisen elämän jokaiselle joka uskoo Häneen.

Kumpi näistä henkilöistä mielestäsi kykenee varmemmin näyttämään tien iankaikkiseen elämään?